Fruites i verdures: per què haurien de ser la base de la nostra alimentació?

Les fruites i les verdures i hortalisses haurien de ser sempre la base de la nostra alimentació. Els components beneficiosos que ens aporten són múltiples i necessaris per al  bon funcionament del nostre organisme: son riques en vitamines, minerals, fibra, aigua i són baixes en calories. Això fa que se li atribueixen múltiples propietats com antioxidants, milloren el trànsit intestinal i la microbiota intestinal i han demostrat tenir un impacte directe en la prevenció de determinades malalties com el sobrepès i l’obesitat, determinats tipus de càncer con el de cólon, i problemes cardiovasculars entre d’altres.

La qüestió més important, és quantes vegades en menjam al llarg del dia i quina quantitat. Per què realment en menjam suficient?

Les piramides nutricionals ens diuen amb quina freqüència hem de menjar els aliments i les noves piràmides situen les fruites i verdures a la base de la mateixa, implicant això que n’hem de consumir cada dia, i no només una, sinó tres peces de fruita al dia i dues de verdures i hortalisses, una d’elles crua a ser possible per a garantir l’aport correcte de determinades vitamines, és a dir, entre els dos grups, 5 al dia.

I la segona part, en quina quantitat? Aquí hi entra el plat saludable, que ens diu, quina proporció del nostre plat ha de ser de verdures i/o hortalisses i ens trobam que tant al dinar com al sopar hem de consumir verdures i/o hortalisses i aquestes han de suposar aproximadament la meitat del nostre plat.

Repassant doncs: 5 peces de fruita al dia i la meitat del plat del dinar i del sopar compost per verdures/hortalisses. Semblen dues regles molt senzilles però quantes persones d’aquí ho aconsegueixen complir? 

Totes les fruites, verdures i hortalisses són una font perfecte de vitamines, minerals i fibra principalment. Una combinació de les mateixes ens aporta diferentes vitamines i minerals, per exemple les de color groc, taronja o vermell ens aporten beta-carotens que son precursos de la vitamina A, les de fulla verda son riques en àcid fòlic, els cítrics, maduixes i kiwis destaquen pel seu contingut en vitamina C i també contenen fitoquímics naturals com per exemple el bròquil de la familia de les cruciferes, que conté glucosinolats que destanquen per la seves propietats anticancerígenes entre moltes d’altres.

I sempre seràn millors si son de temporada. A cada època de l’any, es conreen i creixen diferents varietats de fruites i hortalisses adaptades al clima, a la temperatura i respectant el seu temps de cultiu. Això fa que siguin riques en tots els nutrients (vitamines, minerals i fibra) que necessitam en funció de cada época de l’any, ja que es recullen en el seu moment óptim de maduració. Per exemple la síndria, que pertany a les familia de les cucurbitacies, és rica en aigua ideal pels mesos d’estiu. A més que tenen millor gust i conserven tots els seus aromes característics, fet que afavoreix el seu consum. A més, apostam d’aquesta manera per la sostenibilitat del sistema alimentari, de les varietats pròpies de la nostra zona (que ens aporten els mateixos nutrients que molts dels aliments dels que es parla avui en dia) i es promou el consum local.

Sempre millor fruites i verdures de temporada, locals i de Km0, per la nostra salut i per la de tots.

Rosa Llul Vila, Farmacèutica i Nutricionista